permis barca dPermis barca sau carnet ambarcatiune de agrement cu motor.

Daca sunteti atrasi de plimbarile cu ambarcatiuni de agrement motorizate cu putere mai mare de 5 CP (cai putere), din pozitia de conducator, trebuie sa luati in calcul un permis de barca. Acest document va ofera titulatura de “capitan de nava“. Pentru a intra in posesia unui permis de ambarcatiune, trebuie mai intai sa intelegem ce presupune. Exista legislatie, limitari, reglementari si scoala nautica.
Le vom explica pe rand, pentru o imagine mai clara. Daca barca va fi dotata cu un motor de maxim 5 CP, nu aveti nevoie de un certificat international de conducator de ambarcatiune de agreement cu motor.

Ce este un permis de barca

Permisul de barca este actul care permite posesorului sa navigheze atat pe apele nationale cat si pe cele internationale. In functie de dorinte, exista mai multe clase de permise pentru ambarcatiune insotite de certificate speciale. Aici se includ :  regim international sau transport persoane spre exemplu, brevete dupa caz. Activitatea ce urmeaza a fi desfasurata este si cea care ne arata tipul permisului necesar.

Tipuri de permis barca

Exista cinci tipuri de permis ambarcatiune. Fiecarui tip de permis barca, are o litera. Similar cumva cu permisul de conducator auto. Cele cinci categorii sunt : A, B, C, D si S. Categoria S, face referire la ambarcatiunile de tip yacht cu vele.

Pentru fiecare clasa de permis ii este atribuita o arie de examinare specifica. Aceasta arie include mai multe domenii. Aici putem enumera : COLREG ( Regulamentul international pentru prevenirea abordajelor pe mare), Navigatie  maritima, manevra navei, meteorologie, hidrologie si RND (Regulament de Navigatie pe Dunare). Clasele mentionate mai sus reflecta in primul rand zonele de navigatie.

Permis ambarcatiune clasa A

Acest certificat este un permis international de tip ICC – International Certificate for Operators of Pleasure Craft ( Certificat international de Operatori Ambarcatiuni de Agrement ). Acesta este emis de Autoritatea Navala Romana ( ANR ) si limiteaza detinatorul la conducerea ambarcatiunilor ce nu depasesc 24 de metri lungime in primul rand.

Pentru a intra in posesia unui astfel de certificat ( permis ambarcatiune clasa A ), este nevoie sa se faca dovada detinerii de minim 2 ani a unui certificat international de conducator de ambarcatiune de agrement clasa B. In completare, solicitantul va trebui sa dovedeasca absolvirea unei forme de pregatire aprobata corespunzatoare clasei A. Fara aceste doua documente, nu se poate intra in examinare !

Se poate obtine din oficiu acest certificat ( Clasa A ) de catre orice candidat care detine brevetul de comandant sau brevetul ofiter punte secund.

Zone de exploatare permis de barca clasa A

Zonele de valabilitate ale unui permis barca clasa A sunt caile navigabile interioare si toate zonele maritime.

Domeniile de examinare pentru permis barca clasa A sunt :

COLREG – in limba internationala ( engleza ), Navigatie Maritima, Manevra Navei, Meteorologie, Hidrologie, Constructia Navei, Vitalitate, Legislatie Maritima si RND ( Regulamentul Circulatiei pe Dunare si Canale ).

Permis ambarcatiune clasa B

La fel ca si in cazul certificatului international clasa A, permisul de ambarcatiune clasa B isi pastreaza titulatura. Tot certificat international este. Se emite in urma examinarii tot de ANR (Autoritatea Navala Romana). Drepturile in urma obtinerii unui astfel de permis de barca se limiteaza la ambarcatiuni de agremenet care nu depasesc 24 de metri lungime.

Pentru a intra in posesia acestui certificat, trebuie sa faceti dovada posesiei unui permis clasa C sau D de minimum 2 ani de zile. In paralel, este necesara dovada absolvirii unei forme de scolarizare aprobata si corespunzatoare clasei B.

Este indicat sa detineti un certificat Radio GMDSS-LRC (sistemul de radiocomunicatii mondial de primejdie şi siguranta maritima) valabil. Acest document este emis de catre Autoritatea Nationala în Comunicaţii în conformitate cu prevederile regulamentelor de radiocomunicatii.

Se poate obtine si din oficiu, daca candidatul face dovada detinerii unui brevet de comandant sau brevet de ofiter punte secund ori brevet de ofiter punte.

Zone de exploatare permis de barca clasa B

Zonele de navigatie se restrang spre deosebire de clasa A atat ca distanta cat si ca arie. Asadar, acest tip de permis de ambarcatiune este valabil exclusiv in zone maritime care nu depasesc ca distanta 24 de mile marine in raport cu tarmul (44 de kilometri).

Domeniile de examinare pentru permis barca clasa B sunt :

COLREG – in limba internationala ( engleza ), Navigatie Maritima, Manevra Navei, Meteorologie, Hidrologie, Legislatie Maritima.
Fiecare clasa inferioara clasei A, restrange aria de exploatare ( maritim sau intern) si implicit domeniile de examinare.

Permis ambarcatiune clasa C

Ca si in cazul Certificatului Clasa B, acest permis de barca se adreseaza exclusiv apelor maritime. Se modifica pasii de obtinere semnificativ, in raport cu celelalte clase.

Pentru permis de barca clasa C, se modifica si impunerile legislative. Exista doua optiuni pentru intrarea in posesia unui astfel de certificat. In prima varianta, este suficienta dovada absolvirii unei scoli pregatitoare corespunzatoare clasei. A doua modalitate face referire la dovada detinerii unui certificat international de conducator de ambarcatiune de agrement clasa D ( asadar permis de barca clasa D ). Se va sustine examen de diferenta la COLREG in acest scenariu.

In modul “din oficiu”, orice candidat care detine brevetul de comandant, brevetul de ofiter punte secund, brevetul / certificatul de capacitate de capitan maritim portuar, certificatul de capacitate de conducator salupa maritima sau certificatul de capacitate timonier.

Zone de exploatare permis de barca clasa C

In raport cu clasa superioara B, se modifica distanta fata de tarm la maxim 6 mile marine. De asemenea, daca candidatul detine un certificat clasa C si doreste sa intre in posesia unui permis de barca clasa D, va sustine un examen de diferenta la RND ( Regulament de navigatie pe Dunare ).

Domeniile de examinare pentru permis barca clasa C sunt :

COLREG ( Regulamentul international pentru prevenirea abordajelor pe mare), NAVIGATIE NIVEL DE BAZA , CONDUCERE SI MANEVRA AMBARCATIUNII AGREMENT, MARINARIE.

Permis ambarcatiune clasa D

Acest certificat international de tip ICC, emis de ANR este un de permis de barca dedicata exclusiv cailor navigabile interioare. Aceleasi lungimi ale ambarcatiuni se pastreaza, maxim 24 de metri.

Se obtine in doua moduri. Prima varianta face trimitere la obligativitatea candidatului de a dovedi absolvirea unei scoli pregatitoare aprobata corespunzatoare clasei D. A doua modalitate face referire la candidatii care detin certificatul de ambarcatiune clasa C. Acestia vor sustine un examen de diferenta la RND ( Regulamentul de navigatie pe Dunare ).

In cazul in care candidatul detine brevet de capitan fluvial categoria A sau B, brevetul de timonier fluvial sau certificatul de capacitate de conducator salupa fluviala, permisul de barca categoria D se va obtine din oficiu. In baza prezentarii documentelor la ANR, institutia va emite permisul.

Zone de exploatare permis de barca clasa D

Lacuri, rauri, fluvii si delte. In cazul nostru, Dunarea si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii intra pe lista de ape ce pot fi exploatate cu aceasta categorie de permis de barca.

Domeniile de examinare pentru permis barca clasa D sunt :

RND ( Regulamentul navigatiei pe Dunare si canale ), manevra ambarcatiuni, marinarie.

Call Now ButtonSuna pt. mai multe detalii

Conectați-vă cu datele de autentificare

Ați uitat datele dvs.?